Beschrijving

De kunst en wetenschap van polsonderzoek leidend tot Ayurveda Diagnose

(Seminar en begeleide praktijk in polsonderzoek)

“Polsonderzoek is als het spelen van instrumentale muziek. Pols is namelijk de muziek van het leven. Voor een ‘Nadi Vaidya’ (een Ayurveda-arts gespecialiseerd in polsdiagnose). Het is als zwemmen en duiken in de heilige rivier van de pols in de menselijke fysiologie,” zegt Naveen Kumar Gupta, Ayurveda Acharya- Nadi Vaidya.

Meestal wordt de radiale pols gekozen als plaats om de pols te onderzoeken. Hij onthult de kenmerken van onevenwichtigheden, de aard van de ziekte en de verwachte prognose.

In de hedendaagse Ayurveda en de middeleeuwse klassieke Ayurvedische teksten is het onderzoek van de pols naar voren gekomen als de belangrijkste klinische methode als diagnostisch hulpmiddel. Het biedt een mogelijkheid om een individu de geheimen van een gezond leven, fysiek mentaal, sociaal, milieuvriendelijk en spiritueel, bij te brengen.

Het helpt een clinicus de lijder aan een of andere ziekte een helende aanraking te geven en een gevoelige relatie en verstandhouding op te bouwen met de te onderzoeken persoon, naast de schat aan klinische informatie die de clinicus kan krijgen door eenvoudigweg de pols aan te raken en te palperen.

En om een clinicus te begeleiden bij het geven van een helende aanraking aan de patiënt van de ene of de andere ziekte en om een gevoelige relatie en verstandhouding op te bouwen met de te onderzoeken persoon, naast de schat aan klinische informatie die de clinicus kan krijgen door simpelweg de pols aan te raken en te palperen.

Dit seminar begint met een inleiding tot de polsslag en een demonstratie.

• De polsslag – Nadi
• Onderzoek van de pols en de gebruikelijke plaatsen
• De juiste methode: de kunst van het palperen
• Tijdstip van onderzoek
• Procedure van onderzoek van de pols, zijn plaats en zijn diagnostisch belang
• Inzicht in de normale polsslag
• De polsslag en de dosha en sub-dosha
• Vata polsslag
• Pitta pols
• Kapha pols
• De sterkte van de polsslag begrijpen
• Het ritme van de polsslag begrijpen
• Het volume van de polsslag begrijpen
• Pols in pathologische toestanden
• Prognostische waarde van polsonderzoek

Vrijdag 12 mei 2013

Taal: Engels

Vd. Naveen Kumar Gupta

Wie is Vaidya (B.A.M.S. Ind.) Naveen Gupta?

Vd. Naveen Gupta werd geboren in Delhi, India, in 1960 en begon op de vroege leeftijd van 16 jaar Ayurveda te studeren aan het oudste Ayurveda Instituut in India bekend als 'Ayurvedic and Unani Tibbia Medical College'. In 1983 behaalde hij zijn graad van Bachelors of Ayurvedic Medicine and Surgery B.A.M.S. met onderscheidingen in klinische vakken aan de Universiteit van Delhi met een gouden medaille.

Professionele achtergrond

Naveen Gupta beoefent Ayurveda al 4 decennia, sinds het jaar 1984, waarvan de eerste 2 decennia in New Delhi en de laatste 2 decennia in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Hij heeft een diepe belangstelling voor het hele scala van Vedische geneeskunsten, wetenschappen en technologieën voor het bereiken van de hoogste kwaliteit van gezondheid en bewustzijn. Hij leerde Maharishi Mahesh Yogi's Transcendente Meditatie Techniek in en ontving trainingen in subtiele en diepgaande inzichten van Maharishi AyurVeda aan de Maharishi European Research University in Nederland.

Specialiteiten op Ayurveda gebied

Naveen Gupta is gespecialiseerd in Nadi Vidya, polsonderzoek, Dravya Guna, kruidenleer en goddelijke kruiden van moeder natuur, Marma Shastra, het in evenwicht brengen van energieën van 107 vitale punten in de menselijke fysiologie, Vedische psychotherapie voor geestelijke gezondheid en emotioneel welzijn, en PanchaKarma, ontgiftings-, verjongings- en regeneratietherapieën.

Hij geeft Master Classes AyurVeda in Lelystad, Brecht, Genève en Londen. Aan zowel Ayurveda Practitioners als ook aan vakgenoten uit de medische sector geeft hij cursussen over Ayurveda-kruidenleer, diagnostiek en geneeskunde.

Contact met Vd. Naveen Gupta

Naveen Gupta is beschikbaar voor een Ayurveda consult en één-op-één privé coaching sessies over de polsdiagnose, over Marma punten en over Samskaras (bij het leven horende overgangsrituelen), en hij is te bereiken via onderstaande contactgegevens.

Adres: Eyndovensteenweg 44, 2960 Brecht, België

Mail ids: ayurveda108@gmail.com & drgupta.london@gmail.com

WhatsApp & Ph: +44 7902 560 398

Homepage: www.bhakti-ayurveda.com