Menstruatiecyclus ondersteunen met Ayurveda en therapeutische yoga

Docent: Liese van Dam AP

25,00

Deze lezing is al geweest. U kunt niet meer boeken.
Code: 02032024LIESE Categorie: Tag: Taal:

Beschrijving

Ayurveda & therapeutische yoga voor de ondersteuning van de menstruatiecyclus

Liese van Dam (Ayurveda Practitioner, docent Ayurveda, yoga docent) gaat in deze lezing in op hoe je je vanuit ayurvedisch en yoga-therapeutisch perspectief een gebalanceerde menstruatiecyclus kunt ondersteunen. En hoe je daar jouw cliënten bij kunt ondersteunen.
Thema van deze Holisan workshop
Deze workshop geeft inzicht in de menstruatiecyclus vanuit een Ayurvedisch perspectief. Door het volgen van de ayurvedische richtlijnen voor een gezonde menstruatie kunnen veel menstruatieklachten voorkomen worden en wanneer deze gevolgd worden wanneer er reeds klachten zijn is er meer kans dat deze verbeteren.

Waar gaat deze workshop over?

• Je leert de richtlijnen voor een gezonde menstruatie gedurende de menstruatie zelf én gedurende de maand.
• Je leert de functies van de dosha’s tijdens de menstruatiecyclus en welke dosha’s betrokken zijn bij milde klachten zoals menstruatiekrampen, diarree, constipatie en hoofdpijn en hoe je deze kunt behandelen met voeding, leefstijl, supplementen, simpele yogabewegingen evenals welke Ayurvedische oliën behulpzaam zijn.
• We besteden aandacht aan de toepassing en contra-indicaties van yoni swedana (een stoombadje voor het perineum, vagina en baarmoeder) en welke kruiden hierin behulpzaam zijn om de menstruatie te ondersteunen.
• Tevens leer je een zelfmassage met marmapunten van de buik (over de kleding heen).
• Tijdens deze workshop worden veel praktische handvatten aangereikt waarmee je direct aan de slag kunt om jouw cliënten optimaal te ondersteunen.

Je kunt vragen over cases meenemen

Op de dag zelf kun je – indien de tijd dat toelaat – vragen stellen over cases uit jouw eigen praktijk:
• De cases dienen een directe relatie tot het onderwerp van deze dag te hebben
• Je vragen dien duidelijk en gericht (en dus goed voorbereid) te zijn
• Liese geeft geen ‘plaatsvervangend’ advies voor jouw cases, maar zal trachten te helpen je lijn van denken qua de te volgen behandeling helderder te krijgen

Belangrijk om te weten

Tijdens deze workshop wordt niet besproken wat de behandeling van vleesbomen, endometriose, PCOS of andere menstruatieklachten met een diepere oorzaak inhoudt. Wel kan de kennis tijdens deze workshop helpen om vrouwen met deze aandoeningen – naast een specifieke behandeling voor deze aandoeningen met voeding, kruiden en behandelingen – beter te ondersteunen in het proces naar balans.

Het programma voor deze workshop-dag

Ochtendprogramma:
• Introductie ayurvedische benadering van de menstruatiecyclus
• De basisprincipes van ayurveda
• Menstruatie vanuit westers en Ayurvedisch perspectief
• Richtlijnen voor een gebalanceerde en pijnvrije menstruatie
• Het aanleren van een buikmassage met marmapunten (tijdens deze lesdag leert u deze zelfmassage over de kleding heen)

Middagprogramma:
• Overzicht van milde menstruatieklachten per dosha
• De Ayurvedische diagnose van milde menstruatieklachten
• De Ayurvedische behandeling van milde menstruatieklachten met behulp van voeding, leefstijl, kruiden en therapeutische yoga
• Toepassing van simpele therapeutische yoga-oefeningen voor een gebalanceerde menstruatie

Ayurveda & een gebalanceerde menstruatiecyclus

Deze workshop geeft inzicht in wat vanuit een ayurvedisch perspectief een gebalanceerde menstruatiecyclus is. Naast preventie van menstruatieklachten leer je wat de behandeling van specifieke menstruatieklachten inhoudt; denk hierbij aan problemen als pijnlijke menstruatie, afwijkende bloedingen, onregelmatige cyclus en mentaal-emotionele schommelingen. Je leert welke doshas betrokken zijn bij deze problemen en hoe je deze kunt behandelen met voeding, leefstijl, supplementen en welke oliën en ayurvedische behandelingen behulpzaam zijn. Tevens leer je een aantal praktische yoga toepassingen (therapeutische yoga) om een evenwichtige menstruatie te ondersteunen. Tijdens deze workshop worden veel praktische handvatten aangereikt waarmee je direct aan de slag kunt om jouw cliënten optimaal te ondersteunen.

Wat neem je mee naar huis

Je gaat naar huis met praktische tips wat betreft ayurveda en therapeutische yoga teneinde een gezonde menstruatiecyclus te bevorderen. Je gaat naar huis met meer kennis wat betreft een paar effectieve remedies en gedegen tips en aanwijzingen voor de inzet daarvan in jouw praktijk.

• Inzicht in de rode lijnen en praktische handvatten voor effectieve behandelingen en remedies
• Een duidelijke en compacte lijst van tips en richtlijnen qua voeding en dieet, die helpen bij het ondersteunen van, of bij het herstellen van een verstoorde, menstruatiecyclus
• Een duidelijke en compacte lijst van massage-, yoga- en overige gerelateerde praktijken
• Idem voor een aantal remedies en preparaten
• Inzicht in wanneer je dit (preventief) voor gezondheid kunt inzetten, en wanneer je rekening moet houden met een al bestaande problematische/pathologische situatie en wat dan te doen, inclusief ‘doorverwijzen naar’

Voor behandelaars die geïnteresseerd zijn in het geven van preventieve menstruatiezorg en/of in het behandelen van milde menstruatieklachten en/of het ondersteunen van meer ernstige menstruatieklachten.

Deze lezing is in het Nederlands/ This lecture will be in DUTCH.

Geaccrediteerd onder KTNO nummer: K13152 (Studiebelasting: 49 uur, 2 ECTS)

Docent: Liese van Dam
Datum: zaterdag 2 maart 2024
Tijden: 10:00 uur – 17:00 uur
Locatie: Holisan BV, Merwede 30, 8226 NA Lelystad
Prijs: € 25,-

  • Koffie, thee en een lichte lunch zijn inbegrepen/ Coffee, tea and a light lunch are included.

Liese van Dam AP

Liese van Dam bij Holisan

Liese van Dam verzorgt bij Holisan al vele jaren praktisch gerichte seminars, ofwel studiedagen, over specifieke aandoeningen. Zij gaat daarbij in op behandelingen en remedies die bij de besproken aandoeningen ook in juuw praktijk van nut kunnen zijn. Het richt zich hierbij vooral op kruiden en preparaten die bij Holisan ook daadwerkelijk verkrijgbaar zijn. Zodat jij – met de opgedane kennis – ook meteen daarmee aan de slag kunt.

Wie is Liese?

Liese van Dam maakte kennis met Ayurveda tijdens haar Yoga-docentenopleiding, waarna ze de diepe samenhangen tussen Yoga en Ayurveda verder onderzocht. Na een opleiding tot Ayurveda Practitioner aan de Academy of Ayurvedic Studies (nu Ayurveda Academy The Netherlands) werd ze geïnspireerd tot het doorgeven van en lesgeven in deze eeuwenoude kennis.

Liese put uit een rijke ervaring van praktische en theoretische kennis over voeding, leefstijl, kruiden en yoga. Als Ayurveda Practitioner behandelt ze in haar praktijk (voornamelijk) vrouwen met voedings- en leefstijladviezen, kruidenpreparaten, buik en bekkenmassage en individuele yoga sessies ter ondersteuning van de verschillende fases in het leven van de vrouw.

Als docent is Liese verbonden aan verschillende educatieve instellingen die docenten en therapeuten opleiden, waaronder Ayurveda Academy (Ayurveda beroepsopleiding en de 10-daagse 'Ayurveda Nutrition Course), The Yoga Therapy Institute (Ayurvedic Healing for Yoga therapy) en Birthlight (Ayurveda voor zwangerschaps- en Well woman yoga)

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.