Menopauze vanuit ayurvedisch perspectief

Docent: Vd. Alaknanda Rao

25.00

Deze lezing is al geweest. U kunt niet meer boeken.
Code: RAO16092023 Categorie: Tag:

Beschrijving

Menopauze vanuit ayurvedisch perspectief

Menopauze vanuit ayurvedisch perspectief: de drie doshas, relatie met leeftijd, en de behandeling van veel voorkomende menopauze-klachten

 Waar wordt in deze lezing op ingegaan?

 • aanpassen van voeding en leefstijl bij menopauze-klachten
 • het rekening houden met Vata fase van leeftijd bij de aanpak van menopauze-klachten
 • behandelen van menopauze-klachten met medicinale kruiden en olie
 • voorbeelden hiervan aan de hand van specifieke menopauze-klachten
 • bespreking van een aantal daarbij behorende focus-remedies
 • lokale behandelingen met uitwendige technieken
 • yoga chikitsa (behandeling) voor menopauze-klachten, indien relevant

De menopauze vanuit ayurvedisch perspectief

In deze lezing gaat Vd. Alaknanda Rao in op de ayurvedische dynamiek die ‘verscholen’ ligt achter wat wij ‘menopauze’ noemen, hetgeen vandaag de dag bijna gelijkstaat met ‘een aandoening hebben’. Aan klachten in (en door) de menopauze is wat te doen! Daarvoor moeten we eerst die net genoemde, achterliggende dynamiek in de fysiologie begrijpen, vanuit ayurvedisch perspectief.

De menopauze en de drie doshas

In deze lezing zal Vd Alaknanda Rao ingaan op deze drie doshas – vata, pitta en kapha – die een veelzijdige rol spelen in Ayurveda. Niet alleen zijn zij bepalend bij de basisconstitutie van iemand, maar ook spelen zij een rol bij leeftijdsfasen in ieders leven. In de overgang ofwel menopauze is er een ‘versnelde’ verandering van een pitta leeftijdsfase naar een vata leeftijdsfase. Dit kan sterke gevolgen hebben voor het gehele metabolisme. Voldoende aandacht aan het in balans houden van vata vóór de overgang is daarom zeer belangrijk.

Hieronder volgt een overzicht van de aandoeningen die in het kader van de menopauze vanuit een ayurvedisch perspectief, op deze lezing-dag aan de orde zullen komen:

 • leverdysfunctie
 • bloedsomloopaandoeningen
 • metabolische aandoeningen
 • nieraandoeningen
 • hormonale storingen/schommelingen
 • depressie
 • osteoporose

Wat is de menopauze volgens Ayurveda?

 Begrijpen we de hierboven geschetste dynamiek in de context van wie er door de menopauze gaat, dan wordt het mogelijk er goede remedies en behandelingen voor in te zetten. Vd. Alaknanda Rao zal een aantal makkelijk toegankelijke remedies bespreken en uitleggen in deze lezing. Daarmee kun je zelf, als behandelend therapeut, direct mee aan de slag. Dit kan een waardevolle bijdrage zijn aan succesvolle behandeling van je cliënten die menopauze-klachten ervaren.

Behandeling van klachten gerelateerd aan de menopauze

Vd. Alaknanda Rao over deze dag:

“In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen vrouwen in de menopauze. De menopauze is geen ziekte, maar een natuurlijk proces, dat een normaal onderdeel van het leven van een vrouw is.

En toch hebben negen op de tien vrouwen allerlei klachten in de menopauze.

De juiste begeleiding en het juiste regime/de juiste routine in elk interval van het ‘hormoon-verhaal’ waar iedere vrouw doorheen gaat, helpen bij een gemakkelijke overgang van de vrouw naar de menopauze. Een psychologische en fysiologische voorbereiding op de menopauze zal de juiste toon zetten voor het leven van de vrouw na de menopauze.

Stressvolle levens, complexiteit en verantwoordelijkheden brengen bepaalde uitdagingen met zich mee, en sommige vrouwen zullen nog steeds symptomen hebben – ook wanneer voorbereiding en begeleiding goed zijn. Soms zijn die symptomen klein en vervelend, maar soms kunnen ze vrij ernstig zijn en dan noemen we het een ‘menopauze-syndroom’. 

Ik had het geluk opgeleid te worden door Ayurvedische artsen die alleen voor vrouwen werken, namelijk een paar goede ayurvedische gynaecologen. En daarna heb ik ongeveer 30 jaar klinische ervaring verzameld met het werken met menopauze gerelateerde symptomen.

De klinische ervaring heeft mij heel duidelijk gemaakt dat Ayurveda kan komen met niet-hormonale, niet-invasieve, lichaamsvriendelijke en zeer effectieve oplossingen voor de menopauze.

In deze interactieve workshop wil ik verschillende onderwerpen met betrekking tot het onderwerp bespreken, zoals dieet, kruiden, oliën, levensstijl, enz. En ook zal ik enkele tips en home remedies delen, inclusief het waarom ervan. Er zullen ook enkele casussen besproken worden.

Al met al kunt u een informatieve dag verwachten, vol direct bruikbare kennis.”

Wat je zult meenemen uit deze lezing:

 • Een duidelijke en compacte lijst van enkelvoudige kruiden die nuttig zijn bij het behandelen van veel voorkomende menopauze klachten en ongemakken (zie overzichtje hierboven); de dosering ervan, de tijd van inname, etc.
 • Idem voor een duidelijke en compacte lijst van complex-remedies die nuttig zijn bij het behandelen van veel voorkomende menopauze klachten en ongemakken (zie overzichtje hierboven)
 • Een duidelijke lijst van “do’s en don’ts” wat betreft dieet en levensstijl bij de behandeling van veel voorkomende menopauze klachten en ongemakken (zie overzichtje hierboven);
 • Korte uitleg over de rol van Panchakarma behandelingen die ondersteunend kunnen zijn bij de menopauze (-fase)

Pathologisch-klinische onderwerpen die in dit kader aan de orde zullen komen in de lezing, zijn:

 • De fases van de menopauze
 • Verscheidenheid van symptomen volgens Prakriti
 • Preventieve maatregelen voor een symptoom-loze menopauze
 • Zorg voor lichaam, geest en ziel
 • Effectieve behandelingen met dieet, levensstijl, kruidenremedies, oliën en speciale massages
 • Panchakarma en menopauze
 • Rasayan behandelingen, Vajikaran behandelingen, Ojas opbouw

Vd. Alaknanda Rao, Ayurvedisch arts (BAMS), geboren, getogen en gekwalificeerd in India, maar al 20 jaar praktiserend als Ayurveda Practitioner en docent in Europa, zal een diepgaand overzicht geven van Ayurveda en BPH: voeding, levensstijl, kruiden en therapieën ter behandeling van de gepresenteerde menopauze aspecten.

Overige informatie:

Voor wie: Een informerend en educatief – klinisch gericht – seminar voor de Ayurveda Practitioner en andere therapeuten, alsmede voor gevorderde Ayurveda studenten.

Taal: Engels

Geaccrediteerd door de KTNO onder nr. 10130 (2 ECTS) (VBAG/BATC/LNVG)

Let op: Neem contact op met je eigen vakvereniging om onze lezing(en) te laten erkennen door de KTNO

Docent: Vd. Alaknanda Rao
Prijs: €25,-
Datum: Zaterdag 16 september 2023
Tijden: 10:00 uur – 17:00 uur (indicatie)
Locatie: Holisan, Lelystad

Vd. Alaknanda Rao

Wie is Vd. Alakananda Rao?
Alaknanda Rao is Ayurvedisch arts met een kliniek in India
Ze heeft een eigen praktijk in Amstelveen en is docent aan de Academy of Ayurvedic Studies, Amsterdam en Loenen. Ze heeft veel praktische ervaring met alle leeftijdsgroepen en speciale ervaring met vrouwenklachten/ problemen met kinderen.

Opleiding

Alaknanda Rao heeft een Bachelor of Ayurveda, Medicine and Surgery (B.A.M.S.), behaald aan de Puna Universiteit, India.
Ze is in het bezit van een Post- B.A.M.S. diploma in de Ayurvedische Voedingsleer aan de T.M.V. Universiteit, Puna, India.
Naast de formele universitaire opleiding heeft zij, voor informeel onderricht en ervaring, met vele bekende Vaidyas (Ayurvedisch geneeskundigen) gewerkt.

Ervaring

Alaknanda Rao heeft een uitgebreide klinische ervaring van meer dan 30 jaar door haar werkzaamheden (zowel in India als in Europa). Het geven van onderricht en het bekend maken van de Ayurveda is een persoonlijke passie van haar. Ze heeft een lange onderwijs-ervaring (meer dan 21 jaar) in verschillende gebieden van de Ayurveda.
Gedurende haar loopbaan heeft Alaknanda Rao met alle leeftijdsgroepen gewerkt, van pasgeboren baby’s tot mensen van hoge leeftijd. Ze geeft adviezen en behandelingen bij alle soorten klachten van zowel fysieke als psychologische aard. In het bijzonder heeft zij ervaring met vrouwenklachten en kinderproblemen.
Enige van haar belangrijkste werkgebieden zijn: voeding, polsdiagnose, chronische en auto-immuunziekten, gewrichtsproblemen, Pancha Karma en andere ontgiftingsmethoden, onvruchtbaarheid, hormoonproblemen, huid- en haarklachten, therapeutische massage, Ayuryoga, etc. Zie ook ayurveda-panini.com voor meer informatie.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.