Beschrijving

De kunst en wetenschap van Marma Bindu, de vitale punten in de menselijke fysiologie die leiden tot Ayurveda diagnose en management

(Seminar en geleide praktijk op Marma punten)

“De aanraking van een Marma Bindu, de vitale punten in de menselijke fysiologie is een emotioneel gevoel. Met de aanraking van marma punten gebeurt er een speciale bloedstroom in je systeem. De Marma Bindu is de muziek van het leven. Voor een ‘Marma Vaidya’, een Ayurveda arts gespecialiseerd in de verzorging en stimulatie van vitale punten in de menselijke fysiologie,” zegt Naveen Kumar Gupta, Ayurveda Acharya- Marma Vaidya.

Marma betekent geheim of essentie in het Sanskriet en in de Ayurveda heeft het betrekking op die punten in het lichaam die de ontmoetingspunten zijn van twee of meer soorten weefsels zoals ligamenten, pezen, spieren en botten.

Het menselijk lichaam zou 107 Marma-punten hebben, de drukcentra die de vitaliteit van het lichaam controleren en een uitweg vormen naar de 7 chakra’s die de energiestroom controleren.

Marma punten vertegenwoordigen knooppunten van lichaam en geest die te allen tijde moeten worden beschermd en gestimuleerd zodat de vitaliteit van het lichaam kan worden voortgezet. Als de marma-punten worden beschermd, blijven de gezondheid en de prana van het individu behouden. Worden de marma-punten gekwetst, dan leidt dat tot psycho-somatische ziekten die zelfs kunnen leiden tot de dood van het lichaam-geest complex.
Deze punten worden ook wel ontmoetingspunten genoemd voor de zenuwen, pezen, ligamenten, slagaders en aders. Marma punten zijn gevoelig voor ongelukken en verwondingen.

Marma’s zijn punten waar niet alleen de 3 dosha’s maar ook de 3 subtiele vormen van de dosha’s (prana, tejas, ojas) aanwezig zijn.
Marma’s zijn specifieke gebieden van het lichaam en ze zijn gerelateerd aan pranische kanalen die de verschillende organen van het lichaam met elkaar verbinden. De grote marma punten stralen uit naar de chakra’s, terwijl de kleine marma punten uitstralen naar de ledematen.

Wat komt er in dit seminar aan de orde?

• De 107 marma punten en hun aspecten op oppervlakte anatomie, fysiologie en pathologie.
• De marma punten en de 12 prana-s
• Het shakti-aspect van marma punten
• De verbinding van marma punten met de ziel
• De vitale kanalen marma punten – Vayu, agni en soma kanalen
• De verbinding van de marma punten met de zintuigen en zintuiglijke waarnemingen
• Abhyanga massage over de marma punten

Zaterdag 13 mei 2023

Taal: Engels

Vd. Naveen Kumar Gupta

Wie is Vaidya (B.A.M.S. Ind.) Naveen Gupta?

Vd. Naveen Gupta werd geboren in Delhi, India, in 1960 en begon op de vroege leeftijd van 16 jaar Ayurveda te studeren aan het oudste Ayurveda Instituut in India bekend als 'Ayurvedic and Unani Tibbia Medical College'. In 1983 behaalde hij zijn graad van Bachelors of Ayurvedic Medicine and Surgery B.A.M.S. met onderscheidingen in klinische vakken aan de Universiteit van Delhi met een gouden medaille.

Professionele achtergrond

Naveen Gupta beoefent Ayurveda al 4 decennia, sinds het jaar 1984, waarvan de eerste 2 decennia in New Delhi en de laatste 2 decennia in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Hij heeft een diepe belangstelling voor het hele scala van Vedische geneeskunsten, wetenschappen en technologieën voor het bereiken van de hoogste kwaliteit van gezondheid en bewustzijn. Hij leerde Maharishi Mahesh Yogi's Transcendente Meditatie Techniek in en ontving trainingen in subtiele en diepgaande inzichten van Maharishi AyurVeda aan de Maharishi European Research University in Nederland.

Specialiteiten op Ayurveda gebied

Naveen Gupta is gespecialiseerd in Nadi Vidya, polsonderzoek, Dravya Guna, kruidenleer en goddelijke kruiden van moeder natuur, Marma Shastra, het in evenwicht brengen van energieën van 107 vitale punten in de menselijke fysiologie, Vedische psychotherapie voor geestelijke gezondheid en emotioneel welzijn, en PanchaKarma, ontgiftings-, verjongings- en regeneratietherapieën.

Hij geeft Master Classes AyurVeda in Lelystad, Brecht, Genève en Londen. Aan zowel Ayurveda Practitioners als ook aan vakgenoten uit de medische sector geeft hij cursussen over Ayurveda-kruidenleer, diagnostiek en geneeskunde.

Contact met Vd. Naveen Gupta

Naveen Gupta is beschikbaar voor een Ayurveda consult en één-op-één privé coaching sessies over de polsdiagnose, over Marma punten en over Samskaras (bij het leven horende overgangsrituelen), en hij is te bereiken via onderstaande contactgegevens.

Adres: Eyndovensteenweg 44, 2960 Brecht, België

Mail ids: ayurveda108@gmail.com & drgupta.london@gmail.com

WhatsApp & Ph: +44 7902 560 398

Homepage: www.bhakti-ayurveda.com