Keeping kids healthy with Ayurveda

Docent: Vd. Alaknanda Rao

25,00

34 op voorraad

Start: 5 oktober 2024 Van: 10:00 tot 17:00
×

Keeping kids healthy with Ayurveda #1

25,00
Code: 05102024RAO Categorie: Tag: Taal:

Beschrijving

Je kinderen gezond houden met Ayurveda

Tips, richtlijnen en behandelingen

Waar wordt in deze lezing op ingegaan?

Vd. Alaknanda Rao (BAMS Ayurveda arts, docent Ayurveda) biedt een diepgaande verkenning van ayurvedische principes met betrekking tot de gezondheid van jonge kinderen. De lezing richt zich op hoe je kinderen kunt ondersteunen en gezond kunt houden met behulp van Ayurveda, vanaf de geboorte tot in de kindertijd.

Ayurveda heeft zijn eigen unieke manier om voor een kind te zorgen, zelfs voordat het verwekt is.

Wat er op deze dag aan de orde komt:

 • Introductie van de ayurvedische benadering voor kinderzorg
 • Basisprincipes van Ayurveda en hun belang voor de zorg voor kinderen
 • Voorkomen en behandelen van veelvoorkomende kinderziekten met ayurvedische remedies
 • Praktische tips en richtlijnen voor dagelijkse zorg, voeding en leefstijl
 • Idem wat betreft psychologische tips, qua ondersteuning en opvoeding
 • Kruiden en remedies die gezondheid en op een evenwichtige manier opgroeien van kinderen ondersteunen
 • Hert kiezen van de juiste dosering bij het inzetten van ayurvedische remedies bij kinderen

Ayurvedische zorg en behandelingen voor kinderen

Ayurveda heeft een unieke benadering voor kinderverzorging, die al begint voordat het kind verwekt is. Ayurvedische kindergeneeskunde classificeert kinderen op basis van hun dieet in drie groepen: Ksheerad (baby’s die borstvoeding krijgen), Ksheerannad (peuters die zowel voedsel eten als nog afhankelijk zijn van melk), en Annad (kinderen die allerlei soorten voedsel eten). Elke groep heeft specifieke behoeften op het gebied van lichamelijke en geestelijke verzorging. De ayurvedische kinderzorg omvat voeding, leefstijl, kruiden, oliën, Pancha Karma voor kinderen en advies over kinderpsychologie, hetgeen echt een complete zorgbenadering is!

Veel voorkomende kinderziekten en ayurvedische remedies

Ayurveda biedt natuurlijke kruidengeneesmiddelen die volledig vrij zijn van chemicaliën en zonder bijwerkingen. In deze lezing zal Vd Alaknanda Rao op meerdere van deze remedies ingaan. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld Cerebex Liquid: bij angst en hyperactiviteit bij kinderen. Ook het thema van de juiste, aangepaste dosering van ayurvedische remedies komt aan de orde.

Dagelijkse zorg voor kinderen:

 • Voeding: gebruik verse, natuurlijke en seizoensgebonden ingrediënten; vermijd bewerkte en zware voedingsmiddelen
 • Leefstijl: regelmatige routines, voldoende slaap en lichaamsbeweging zijn cruciaal
 • Kruiden: gebruik milde kruiden zoals Tulsi, Gember en Zoethout om het immuunsysteem te ondersteunen
 • Oliën: dagelijkse massage met warme sesamolie of kokosolie kan helpen om de huid te voeden en het immuunsysteem te versterken
 • Pancha Karma: gebruik milde reinigingstechnieken om het lichaam van ballaststoffen te ontdoen

Kinderpsychologie

In Ayurveda is het begrijpen van de psychologie van kinderen cruciaal voor hun algehele welzijn. Kinderen hebben emotionele ondersteuning en begrip nodig, wat betekent dat ouders en verzorgers geduld moeten tonen en zich moeten inleven in de gevoelens en behoeften van het kind. Dit creëert een veilige omgeving waarin kinderen zich gewaardeerd en begrepen voelen. Regelmatige interactie speelt ook een sleutelrol; door regelmatig met kinderen te spelen en te communiceren, kunnen ouders hun geestelijke gezondheid bevorderen en een sterke ouder-kind band opbouwen. Deze interacties helpen bij de emotionele ontwikkeling en zorgen ervoor dat kinderen zich gesteund en geliefd voelen. Het integreren van deze principes uit Ayurveda kan helpen bij het opvoeden van gelukkige en gezonde kinderen.

Wat je zult meenemen uit deze lezing:

 • Inzicht in de ayurvedische benadering van kinderzorg en gezondheid
 • Een lijst van praktische tips en richtlijnen voor voeding en leefstijl
 • Een overzicht van de optimale voeding en leefstijl/routines ter ondersteuning van de groei en ontwikkeling van kinderen
 • Specifieke remedies en preparaten voor veelvoorkomende kinderaandoeningen, alsmede richtlijnen voor een juiste (kinder-) dosering voor deze remedies en preparaten
 • Een paar algemene handvatten voor het effectief managen van kinderziekten met Ayurveda.

Nog wat meer ayurvedische achtergrond

Ayurveda biedt veel bruikbare inzichten in de factoren die de gezondheid en het welzijn van kinderen beïnvloeden. De kinderleeftijd bijvoorbeeld staat volgens Ayurveda sterk onder invloed van Kapha dosha, wat belangrijk is om mee te nemen bij het managen van voeding en leefstijl. Het gebruik van kruiden en voedingsmiddelen die kinderen lekker vinden, helpt om hun welzijn te bevorderen, maar deze dienen wel de dosha’s zo veel mogelijk in evenwicht te houden.

Daarnaast is het cruciaal om de rol van de vijf basiselementen en de drie dosha’s in de ontwikkeling van kinderen echt goed te begrijpen. Dit inzicht helpt bij het maken van weloverwogen keuzes die bijdragen aan een evenwichtige groei, ook op psychologisch gebied.

Een ander belangrijk aspect is dat kinderen leren hun biologische drang, zoals naar de WC gaan, windjes laten en boeren, niet te onderdrukken. Het onderdrukken van deze natuurlijke behoeften kan Vata dosha en Prana verstoren, wat op latere leeftijd tot gezondheidsproblemen kan leiden.

Door een integrale ayurvedische benadering die rekening houdt met deze principes, kunnen ouders en verzorgers kinderen helpen om zowel fysiek als mentaal gezond en evenwichtig op te groeien.

Overige informatie

Voor wie: Een informerend en educatief – klinisch gericht – seminar voor de Ayurveda Practitioner en andere therapeuten, alsmede voor gevorderde Ayurveda studenten.

In deze workshop zal Rao referenties uit klassieke teksten delen, samen met haar eigen ervaringen bij het behandelen van verschillende aandoeningen met behulp van klassieke Ayurveda.

Houd er rekening mee dat basiskennis van Ayurveda vereist is, aangezien de Ayurveda-terminologie en klinische termen in de discussie zullen worden gebruikt.

Taal: Engels

Geaccrediteerd door de KTNO onder nr. 9250 (Studiebelasting: 50 uur, 2 ECTS)

Let op: Neem contact op met je eigen vakvereniging om onze lezing(en) te laten erkennen door de KTNO

Docent: Vd. Alaknanda Rao
Taal: Engels
Prijs: €25,-
Datum: Zaterdag 5 oktober 2024
Tijden: 10:00 uur – 17:00 uur (indicatie)
Locatie: Holisan, Lelystad

Koffie, thee en een lichte lunch zijn inbegrepen.

Vd. Alaknanda Rao

Wie is Vd. Alakananda Rao?
Alaknanda Rao is Ayurvedisch arts met een kliniek in India
Ze heeft een eigen praktijk in Amstelveen en is docent aan de Academy of Ayurvedic Studies, Amsterdam en Loenen. Ze heeft veel praktische ervaring met alle leeftijdsgroepen en speciale ervaring met vrouwenklachten/ problemen met kinderen.

Opleiding

Alaknanda Rao heeft een Bachelor of Ayurveda, Medicine and Surgery (B.A.M.S.), behaald aan de Puna Universiteit, India.
Ze is in het bezit van een Post- B.A.M.S. diploma in de Ayurvedische Voedingsleer aan de T.M.V. Universiteit, Puna, India.
Naast de formele universitaire opleiding heeft zij, voor informeel onderricht en ervaring, met vele bekende Vaidyas (Ayurvedisch geneeskundigen) gewerkt.

Ervaring

Alaknanda Rao heeft een uitgebreide klinische ervaring van meer dan 30 jaar door haar werkzaamheden (zowel in India als in Europa). Het geven van onderricht en het bekend maken van de Ayurveda is een persoonlijke passie van haar. Ze heeft een lange onderwijs-ervaring (meer dan 21 jaar) in verschillende gebieden van de Ayurveda.
Gedurende haar loopbaan heeft Alaknanda Rao met alle leeftijdsgroepen gewerkt, van pasgeboren baby’s tot mensen van hoge leeftijd. Ze geeft adviezen en behandelingen bij alle soorten klachten van zowel fysieke als psychologische aard. In het bijzonder heeft zij ervaring met vrouwenklachten en kinderproblemen.
Enige van haar belangrijkste werkgebieden zijn: voeding, polsdiagnose, chronische en auto-immuunziekten, gewrichtsproblemen, Pancha Karma en andere ontgiftingsmethoden, onvruchtbaarheid, hormoonproblemen, huid- en haarklachten, therapeutische massage, Ayuryoga, etc. Zie ook ayurveda-panini.com voor meer informatie.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.