Beschrijving

Ayurvedische oliën en hun werking: hoe kan ik een goede en klinisch weloverwogen keuze maken uit de grote hoeveelheid ayurvedische oliën

Waar wordt in deze lezing op ingegaan?

Deze lezing gaat in op de werking van Ayurvedische oliën, aan de hand van de volgende punten:

 • Ayurvedische oliën: de naam taila
 • De werking van oliemassage/behandeling in het algemeen
 • Oliemassage/behandeling als specifieke en gerichte interventie
 • Verschillende groepen oliën
 • Specifieke aanwendingsgebieden
 • Een aantal specifieke oliën nader besproken
 • Een aantal massage-technieken nader besproken

Oliemassage en oliebehandelingen: een therapeutische ondersteuning

Massage behoort tot de oudste wijze van genezen die de mensheid kent. Hoe modern een bepaalde geneeskunde ook mag zijn en hoe uitgebreid haar instrumentarium ook is, zonder massage blijft er aan de geneeskunde iets ontbreken. In de Verenigde Staten (o.a. Washington) zijn er al ziekenhuizen waar (ayurvedische) massages deel uitmaken van de behandelingen, vooral waar het de pre- en postoperatieve fasen betreft. Het is namelijk gewoon gebleken dat cliënten een operatie beter verdragen wanneer deze ‘omlijst’ wordt door diverse massages.

Anders bijvoorbeeld dan de conventionele fysiotherapie, behandelt Ayurvedische massage vele gewrichts- en spieraandoeningen vanuit een oorzakelijk standpunt. Drie belangrijke verschillen laten zich zien in:

 1. De speciale handgrepen
 2. De geselecteerde oliën en
 3. De massage van de marmische gebieden

Robert Persaud zal in zijn lezing op een aantal van deze 3 aspecten dieper ingaan, aan de hand van specifieke oliën en hun indicaties.

Verschillende werkingen van verschillende oliën

Over het geheel genomen brengen uitwendig toegepaste ayurvedische kruidenoliën de drie doshas in balans door de ‘overgekookte’ dosha’s (dus de dosha’s die uit balans zijn, in de zin van verhoogd of toegenomen) iets te verminderen. De oliën stimuleren de huidfuncties en versterken de regeneratie van de lichaamsweefsels (dhatu’s) en het immuunsysteem. De medicinale kruidenoliën verhogen de stofwisseling (agni) van de verschillende weefsels. Ayurvedische massage staat echter nooit helemaal op zichzelf. De massage maakt deel uit van een complete ayurvedische behandeling. Die behandeling kan dus zowel inwendige als uitwendige therapeutische vormen hebben. De inwendige therapie maakt gebruik van voeding en medicijnen. En de uitwendige therapie is dan de massage en eventueel andere oliebehandelingen.

Behandelingen en massages met oliën

In de lezing van Rober Persaud zullen de volgende aspecten aan bod komen:

 • Hoe de oliën ook direct inwerken op de huid, het vetweefsel, het bindweefsel, het spierweefsel en het bloed. Omdat de oliën na enige tijd via de huid in het bloed komen, werken ze tevens in op de longen, de dikke darm en andere organen. Via de huid en de slijmvliezen beïnvloeden ze daarnaast het zenuwstelsel.
 • Hoe oliebehandelingen en de oliën zelf bijdragen aan het afvoeren van toxinen in het lichaam: Essentieel bij de behandeling van vrijwel alle aandoeningen is het lichaam te ontdoen van schadelijke stoffen. Oliemassage is bij uitstek geschikt om reststoffen die in de lichaamsweefsels aanwezig zijn los te maken en af te voeren.
 • De technieken die hiervoor in grote lijnen ingezet kunnen worden. De ene massage is de andere niet, en een massage en behandelingen zullen qua grepen en druk etc. op de doshas van zowel aandoening als patiënt moeten worden aangepast.

Wat je zult meenemen uit deze lezing:

 • Een duidelijke en compacte lijst van een aantal oliën die nuttig zijn bij het behandelen van specifieke aandoeningen; het gebruik ervan, de werking ervan, de belangrijkste ingrediënten in de olie, etc.
 • Idem voor een duidelijke en compacte lijst van grepen en technieken die van belang zijn bij olie-massage en -behandelingen: uiteraard zal dit een overzicht zijn, want veel hiervan kan je alleen echt leren via een hands-on training ayurvedische massage
 • Een duidelijke lijst van “Do en Don’t” wat betreft dieet en levensstijl wanneer er oliebehandelingen gaan worden ingezet; soms moet een cliënt eerst een aantal andere dingen doen of ondergaan, voordat zijn of haar lichaam klaar is voor het goed kunnen ‘ontvangen’ van olie via de huid
 • Inzicht in een aantal bekende en veel gebruikte ayurvedische oliën, qua ingrediënten, werking en indicatigebieden

Nog wat meer ayurvedische achtergrond:

De voordelen van een massage met olie worden in de klassieke boeken van Ayurveda als volgt omschreven:

 • het heeft een verjongende werking op lichaam en geest
 • het heeft een versterkende werking op de Dhatu’s (lichaamsweef­sels)
 • het geeft een goede kleur aan de huid
 • het verhoogt het immuunsysteem, waardoor oliemassage een preven­tieve werking heeft
 • het voert de fysieke vermoeidheid van de dag af
 • het vermindert slapeloosheid
 • het geeft de huid een mooie kleur

 

Robert H. Swami Persaud is een erkende Ayurvedisch opleider op het gebied van ayurvedische massages en aanverwante behandelingen. Hij is zeer goed bekend met de werkingen van veel specifieke oliën, waar hij in zijn opleiding en praktijk ook dagelijks mee werkt. Naast kennis speelt dus ook zijn ervaring een belangrijke rol. Ropbert is lid van de beroepsvereniging VNT en van het Registratie Instituut Natuurlijke Geneeswijzen. Robert is een gewaardeerd spreker en tevens auteur. Hij heeft diverse boeken over Ayurveda gepubliceerd.

Voor behandelaars die geïnteresseerd zijn in het goed en deskundig leren gebruiken van Ayurvedische oliën in hun praktijk

Geaccrediteerd door de KTNO onder nr. K8742 (3 Studiepunten) (VBAG/BATC/LNVG)

Let op: Neem contact op met je eigen vakvereniging om onze lezing(en) te laten erkennen door de KTNO.

Datum: zaterdag 11 maart 2023
Docent: Robert Swami Persaud
Prijs: € 25,-
Tijden: 10:00 uur – 17:00 uur (indicatie)
Locatie: Lelystad

Vd. Robert H. Swami Persaud

Wie is Robert?

Robert H. Swami Persaud is erkend vaidya (Ayurvedisch genezer).
Hij werd geboren in Den Haag in een Hindoestaanse familie. Hij werd opgeleid in Zuid-India, voert praktijk in het door hem opgerichte Ayurveda Health Center in Nijmegen, en is tevens docent Ayurvedische geneeskunde.

Hij is lid van de beroepsvereniging VNT en van het Registratie Instituut Natuurlijke Geneeswijzen.
Robert is een gewaardeerd spreker en tevens auteur. Hij heeft diverse boeken over Ayurveda gepubliceerd.

Voor meer informatie: www.ayurveda-center.com en www.hogeschool-ayurveda-geneeskunde.nl.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.