Darmen en gedrag; de relatie tussen vertering, neurotransmitters en gedrag

Docent: Wim Knoppert AP

15,00

Deze lezing is al geweest. U kunt niet meer boeken.
Code: WIM08022020 Categorie:

Beschrijving

Vanuit onze Ayurvedische achtergrond weten we dat de relatie tussen de geest en het lichaam bijdraagt aan instandhouding van gezondheid.
Het is bekend dat een slechte vertering leidt tot de vorming van Ama en een oorzaak vormt van ziekte. Slechte vertering leidt tevens tot een verminderde beschikbaarheid van voedingsstoffen, waardoor de balans in het lichaam wordt verstoord en ziekte kan ontstaan.

In deze lezing bekijken we de relatie tussen de vertering en het gedrag, maar ook omgekeerd naar de invloed van onze stemming op de vertering en dus het ontstaan of de instandhouding van klachten en ziekte.

De communicatie tussen de darmen en de hersenen verloopt via signaalmoleculen, de Neurotransmitters. De verschillende neurotransmitters, hun oorsprong en hun rol worden besproken, denk aan stoffen als Adrenaline, Noradrenaline, Dopamine en Serotonine.

Als we de vertaling maken van de moderne geneeskunde naar de Ayurveda dan wordt snel duidelijk dat neurotransmitters herkenbaar zijn als de Tri Gunas; de activerende neurotransmitters kenmerken zich als Rajas, de remmende als Tamas en Satva is de o zo belangrijke balans tussen activatie en remming.

Ook Histamine is een belangrijke neurotransmitter, maar we kennen Histamine natuurlijk ook bij klachten als jeuk, hooikoorts en allergie. De rol van Histamine wordt in deze lezing extra belicht.

Tot slot zullen de zien hoe we de status van de vertering en van de neurotransmitters via diagnostiek in beeld kunnen brengen en een daarbij passende interventie kunnen opstellen.

Geaccrediteerd door de KTNO onder nr. K11241

Docent: Wim Knoppert

Prijs: € 15,-

Datum: Zaterdag 8 februari 2020

Tijden: 10:00 uur – 16:30 uur

Locatie: Holisan BV, Merwede 30, 8226 NA Lelystad

Koffie, thee en een lichte lunch zijn inbegrepen.
Coffee, tea and a light lunch are included.

Wim Knoppert AP

Wie is Wim?

Wim Knoppert heeft eerst een carrière gehad als beleidsmedewerker Gezondheid en Milieu bij de overheid. Deels in India en in Nederland heeft hij zich omgeschoold tot Ayurvedic Practitioner® en voert sinds 2006 een eigen praktijk als Natuurgeneeskundig therapeut.
Nadat Wim de RPSH Opleidingen Therapeutische Microbiologie en SKB en Oligotherapie heeft gevolgd namen zijn therapeutische vaardigheden en resultaten zo sterk toe dat hij zich steeds meer is gaan verbinden met RPSH.

Sinds 2014 werkt Wim als Medisch Adviseur bij RPSH en helpt collega therapeuten en artsen bij vragen over praktijkvoering, diagnostiek, interpretatie van laboratoriumuitslagen en de vertaling naar een passende en geïndividualiseerde therapie.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.