Ayurvedic remedies for Viral infections

Docent: Vd. Archana Munot

25,00

33 op voorraad

Start: 29 juni 2024 Van: 10:00 tot 17:00
×

Ayurvedic remedies for Viral infections #1

25,00
Code: 29062024Munot Categorie: Tag: Taal:

Beschrijving

Virale infecties: oorzaak en route van deze aandoeningen en de behandeling ervan

 Waar wordt in deze lezing op ingegaan?

 • Overzicht van virale infecties en hun impact op de gezondheid; gemeenschappelijke symptomen en overdrachtsroutes.
 • Belang van preventie- en behandelingsstrategieën: Ayurvedisch perspectief op virale infecties, gericht op dosha-verstoringen en kracht van het immuunsysteem.
 • Relevante Ayurvedische pathologie-termen, zoals Ama (ballast-stoffen) en Srotas (lichaamskanalen).
 • Benadrukken van veelvoorkomende virale infecties zoals influenza, verkoudheid, herpes en virale gastro-enteritis, dengue, COVID-19; bespreken van de Ayurvedische namen voor deze ziekten en hun westerse tegenhangers.
 • Enkele kruiden die gunstig zijn voor het ondersteunen van het immuunsysteem en het bestrijden van virale infecties.
 • Ayurvedische complex-preparaten die effectief zijn bij de behandeling van virale infecties en het versterken van de immuniteit.
 • Tailas (Ayurvedische oliën) voor uitwendig gebruik ter ondersteuning van de immuunfunctie en ter verlichting van symptomen.

Wat zijn virale aandoeningen volgens Ayurveda?

Hoewel Ayurveda erkent dat virussen en andere indringers een rol kunnen spelen bij ziekte, ligt de nadruk op het creëren van een interne omgeving die niet gunstig is voor deze indringers om zich te vestigen. Dit omvat het ondersteunen van het algehele immuunsysteem, evenals specifieke aandacht voor gebieden zoals de mond, keel en neus, die gezien worden als zetels van Kapha Dosha. Volgens Ayurveda kan een verzwakt immuunsysteem of een onevenwichtige dosha (zoals Kapha) de kans vergroten dat virale indringers zich in het lichaam vestigen en ziekte veroorzaken. Daarom is het van vitaal belang om niet alleen het immuunsysteem te versterken, maar ook specifiek de gebieden die vatbaar zijn voor virale indringers te verzorgen.

Behandeling van virale infecties met kruiden en remedies

In de lezing van Vd. Archana Munot zullen de volgende kruiden worden besproken, als enkelvoudige kruiden en als ingrediënten van formules en tailas:

 • Tulsi (Heilige Basilicum): Krachtige antivirale eigenschappen
 • Guduchi (Tinospora cordifolia): Immuunversterkende eigenschappen
 • Neem: Krachtige antivirale eigenschappen
 • Gember: Ontstekingsremmende eigenschappen
 • Kurkuma: Antivirale eigenschappen
 • Zwarte peper: Verbetert de spijsvertering, minder voedingsbodem
 • Pippali (Lange peper): Antimicrobiële eigenschappen
 • Triphala: Immuniteitsversterkend
 • Yasthimadhu (zoethoutwortel): Antivirale eigenschappen
 • Ashwagandha: Vermindering van stress en ontstekingen

Virale infecties en een dagelijkse (reinigende) routine

De ochtendroutine, bekend als Dinacharya, speelt een belangrijke rol bij preventie. Deze routine omvat onder andere het reinigen van de mond en neus, bijvoorbeeld door het gebruik van een tongschraper en neusspoeling met zout water. Door deze praktijken wordt niet alleen de fysieke hygiëne bevorderd, maar wordt ook de interne omgeving van de mond, keel en neus minder gastvrij voor potentiële indringers. Het concept van Dinacharya omvat echter meer dan alleen reinigingspraktijken. Het omvat ook richtlijnen voor voeding, lichaamsbeweging en mentale hygiëne die allemaal gericht zijn op het bevorderen van een gezonde levensstijl en het behouden van balans in het lichaam. Ayurveda benadrukt dus het belang van preventie en het ondersteunen van het lichaam als geheel om virale aandoeningen te voorkomen en te behandelen. Dit omvat zowel fysieke praktijken als die gericht op voeding en levensstijl, en het begrip van de relatie tussen dosha’s en de weerstand van het lichaam tegen ziekte.

Ayurveda voor de bescherming van slijmvliezen in neus, keel, en mondholte

De hele mond-, neus- en keelholte is een ingang het lichaam in. Alle eten en drinken, en alle ingeademde lucht gaat door deze ingang heen. Het lichaam probeert dit soepel te houden door een goede waterige vloeistof daarin aan te maken, zoals bijvoorbeeld speeksel. Je kunt dit hele gebied een handje helpen bij het op peil houden van hygiëne en effectiviteit. Ayurveda kent op dit gebied een heel palet aan mogelijke ondersteunings- en beschermingsmaatregelen. Voorbeelden daarvan zijn o.a.: het gebruik van tandpoeder, het toedienen van neusolie, gorgelen met bepaalde vloeistoffen, enzovoorts.

 Praktische tips en uitleg waarom

In deze lezing wordt ook ook ingegaan op de ayurvedische visie van het immuunsysteem, en met name die eerste beschermlinie in mond-, keel-, en neusholte wordt verder uitgewerkt. Hoe kan je slijmvliezen in deze gebieden, en wat dieper de longen in, goed ondersteunen en beschermen? Hoe kan je onevenwichtigheden in deze gebieden reinigen en verwijderen? En hoe kan je deze gebieden, na verzwakking door ziekte, weer versterken en revitaliseren? Er zijn meerdere, relatief eenvoudige methoden – waar Ayurveda al duizenden jaren mee werkt – die precies aansluiten bij wat er fysiologisch nodig is om dit hele KNO-gebied te versterken en zo schoon mogelijk te houden. Welke dat zijn, en wat de meerwaarde van ieder daarvan is, wordt in deze lezing uiteengezet. Daarna kun je er – meestal vrij direct – meteen zelf mee aan de slag.

Wat je zult meenemen uit deze lezing:

 • Een duidelijke en compacte lijst van enkelvoudige kruiden die nuttig zijn bij het behandelen van virale aandoening; de dosering ervan, de tijd van inname, en de anupana (medium om deze kruiden mee in te nemen) – zie ook het korte lijstje hierboven, maar nu met meer uitleg
 • Idem voor een duidelijke en compacte lijst van complex-remedies die nuttig zijn bij het behandelen van virale aandoeningen
 • Idem voor een duidelijke en compacte lijst van oliën gebruikt bij behandelingen van virale aandoeningen
 • Een duidelijke lijst van “Do en Don’t” wat betreft dieet en levensstijl bij de behandeling van virale aandoeningen: dagelijkse (en reinigende) routines spelen een belangrijke rol

Nog wat meer ayurvedische achtergrond:

In de Ayurvedische benadering worden virale infecties beschouwd als verstoringen van het evenwicht in het lichaam, veroorzaakt door de invasie van virussen, soms ook wel aangeduid als “Sukshma Krimi.” Deze microscopisch kleine pathogenen dringen het lichaam binnen en verstoren de normale functies, wat leidt tot symptomen zoals koorts, vermoeidheid en lichaamspijnen. Binnen het concept van “Jvara” wordt koorts gezien als een natuurlijke reactie van het lichaam om de indringers te bestrijden. Het is een teken dat het immuunsysteem actief bezig is met het bestrijden van de infectie. Om virale infecties effectief te behandelen, richt Ayurveda zich ook op het herstellen van het evenwicht in het lichaam en het versterken van het immuunsysteem. Dit omvat het gebruik van kruiden, voeding, levensstijlaanpassingen en reinigingspraktijken om het lichaam te ondersteunen bij het bestrijden van de infectie en het bevorderen van herstel. In de Ayurveda worden bepaalde virale infecties soms aangeduid als “Vishama Jvara.” Jvara staat voor koorts en Vishama duidt op onregelmatigheid of schommelingen, wat de onvoorspelbare aard van virale koortsen weerspiegelt. Deze term omvat verschillende virale ziekten die worden gekenmerkt door koorts, lichaamspijnen, vermoeidheid en andere symptomen die typisch zijn voor virale infecties.

Pathologische onderwerpen die in dit kader aan de orde zullen komen in de lezing, zijn:

 • Kort overzicht van Rasa Dhatu, Kapha dosha, en Agni.
 • Het belang van het concept Sukshma Krimi alsmede Ama voor het begrijpen van virale aandoeningen: verminderde Agni en/of Ama = vergroot de voedingsbodem voor pathogenen, met als gevolg dat Sukshma Krimi het systeem kunnen binnendringen en verstoren.
 • Diagnostische hulpmiddelen in Ayurveda om virale aandoeningen te diagnosticeren én te differentiëren.
 • Soorten virale aandoeningen, met de nadruk op:
  • Influenza (Sannipata Jvara)
  • Gewone verkoudheid (Pratishyaya)
  • Herpes (Visarpa)
  • Virale gastro-enteritis (Grahani Jvara)
  • Denguekoorts (Dandaka Jvara)
  • COVID-19-infectie (Sannipata Jvara)

De docent

Vd. Archana Munot, Ayurvedisch arts (BAMS), geboren, getogen en gekwalificeerd in India, en sinds een paar jaar praktiserend als Ayurveda Practitioner en docent in Europa, zal een diepgaand overzicht geven van Ayurveda en virale aandoeningen: voeding, levensstijl, kruiden en therapieën ter behandeling van een aantal gepresenteerde klachten die typisch zijn voor virale infecties.

Geaccrediteerd door de KTNO onder nr. K8801 (Studiebelasting 50 uur, 2 ECTS)

Let op: Neem contact op met je eigen vakvereniging om onze lezing(en) te laten erkennen door de KTNO.

Docent: Vd. Archana Munot                                                                                                          Taal: Engels
Prijs: € 25,-
Datum: Zaterdag 29 juni 2024
Tijden: 10:00 uur – 17:00 uur (indicatie)
Locatie: Holisan, Lelystad

 

Vd. Archana Munot

Wie is Vd Archana Munot?

Vd Archana Munot studeerde 9 jaar lang Ayurvedische Geneeskunde. Zij behaalde haar titels Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery (BAMS) en vervolgens Doctor of Medicine in Ayurveda (Vachaspati) (staatsdiploma's, en masters erkend door het Indiase Ayurvedische Ministerie Ayush), met als specialisatie Kayachikitsa (Interne Geneeskunde).

Vd Archana Munot is afgestudeerd aan Tilak Ayurved Mahavidyalaya en Maharashtra University of Health Sciences in Nashik, India. Tijdens haar opleiding kreeg ze speciale training van eminente leraren in polsdiagnose, Panchabhoutik behandelingen, Agnikarma en Viddhakarma. Ze behaalde ook een Advanced Diploma in Yoga en Ayurveda van Tilak Maharashtra Vidyapeeth in Pune, India.

Na haar afstuderen werkte ze in de kliniek van haar familie. Ze begon haar eigen zeer succesvolle kliniek in Pune, India, na haar postgraduate, 3 jaar geleden. Als ayurvedisch arts heeft ze veel ervaring in Pancha Karma (een uitgebreid ayurvedisch kuurprogramma).

Vd Archana Munot maakte deel uit van het Ayurvedische voedingsonderwijs-programma voor de European Academy of Ayurveda. Ze heeft in totaal 7 jaar ervaring met het behandelen van patiënten uit alle leeftijdsgroepen met verschillende achtergronden in India, Europa en de VS, door middel van het behandelen met Ayurveda van verschillende klachten.

Archana studied Ayurvedic Medicine for 9 years and obtained her titles Bachelor of Ayurvedic Medicine and Surgery (BAMS) and then Doctor of Medicine in Ayurveda (Vachaspati) (state diplomas, and masters recognized by the Indian Ayurvedic Ministry Ayush) with a specialization Kayachikitsa (Internal Medicine). She is a graduate of Tilak Ayurved Mahavidyalaya and Maharashtra University of Health Sciences in Nashik, India. During her training period, she received special training from eminent teachers in pulse diagnosis, Panchabhoutik treatments, Agnikarma and Viddhakarma.

She also obtained an Advanced Diploma in Yoga and Ayurveda from Tilak Maharashtra Vidyapeeth in Pune, India. She was part of the Ayurvedic nutrition education program for the European Academy of Ayurveda. After completing her graduation, she worked in her family's clinic. She started her own very successful clinic in Pune, India after her postgraduate 3 years ago. As an ayurvedic doctor, she has a lot of experience in the Pancha karma (an extensive Ayurvedic cure program). She has total of 7 years of experience treating patients from all age groups with diverse backgrounds in India, Europe and USA using Ayurveda for variety of complaints.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.