Ayurveda voor de bescherming van slijmvliezen in neus, keel, en mondholte

Docent: Coen van der Kroon AP

15.00

Deze lezing is al geweest. U kunt niet meer boeken.
Code: COEN30012021 Categorie: Tag:

Beschrijving

Ayurveda voor de bescherming van slijmvliezen in neus, keel, en mondholte

De hele mond-, neus- en keelholte is een ingang het lichaam in. Alle eten en drinken, en alle ingeademde lucht gaat door deze ingang heen. Het lichaam probeert dit soepel te houden door een goede waterige vloeistof daarin aan te maken, zoals bijvoorbeeld speeksel. Je kunt dit hele gebied een handje helpen bij het op peil houden van hygiëne en effectiviteit. Ayurveda kent op dit gebied een heel palet aan mogelijke ondersteunings- en beschermingsmaatregelen. Voorbeelden daarvan zijn o.a.: het gebruik van tandpoeder, het toedienen van neusolie, gorgelen met bepaalde vloeistoffen, enzovoorts.

Bacteriën, virussen en andere mogelijke ‘indringers’

In Ayurveda wordt ervan uitgegaan dat ‘indringers’ alleen of vooral de kans krijgen om problemen te veroorzaken, als er een voedingsbodem is om zich in te nestelen. De toegang voor vele indringers is via de neus en de mond, hetgeen tevens een ‘zetel-gebied’ van Kapha Dosha is. Niet alleen is het van belang het algehele immuunsysteem te ondersteunen, maar ook juist dan ingangs-gebied van mond, keel en neus. In deze lezing wordt – conceptueel-biologisch-fysiologisch – uitgelegd hoe dit zetel-gebied van Kapha samenhangt met de voorgestelde behandelingen en remedies. Een deel van deze uitleg valt samen met wat in Ayurveda valt onder onderdelen van de dagelijkse ochtendroutine. Dat valt weer onder de zogenaamde Dinacharya, en ook daar zal in deze lezing introducerend op worden ingegaan.

Praktische tips en uitleg waarom

In deze lezing wordt ook ingegaan op de ayurvedische visie van het immuunsysteem, en met name die eerste beschermlinie in mond-, keel-, en neusholte wordt verder uitgewerkt. Hoe kan je slijmvliezen in deze gebieden, en wat dieper de longen in, goed ondersteunen en beschermen? Hoe kan je onevenwichtigheden in deze gebieden reinigen en verwijderen? En hoe kan je deze gebieden, na verzwakking door ziekte, weer versterken en revitaliseren? Er zijn meerdere, relatief eenvoudige methoden – waar Ayurveda al duizenden jaren mee werkt – die precies aansluiten bij wat er fysiologisch nodig is om dit hele KNO-gebied te versterken en zo schoon mogelijk te houden. Welke dat zijn, en wat de meerwaarde van ieder daarvan is, wordt in deze lezing uiteengezet. Daarna kun je er – meestal vrij direct – meteen zelf mee aan de slag.

 

Geaccrediteerd door de KTNO onder nr. (Aanvraag nog in behandeling)

Let op: Neem contact op met je eigen vakvereniging om onze lezing(en) te laten erkennen door de KTNO.

Docent: Coen van der Kroon
Prijs: € 15,-
Datum: Zaterdag 30 januari 2021
Tijden: 10:00 uur – 17:00 uur (indicatie)
Locatie: Naar keuze, via ZOOM

Coen van der Kroon AP

Wie is Coen van der Kroon?

Coen van der Kroon studeerde in 1989 af in de Klassieke Talen met een scriptie over de Griekse Hippocratische geneeskunde in vergelijking met de Oosterse geneeskunde. Daarna verdiepte hij zich in verschillende natuurlijke geneeswijzen, waaronder ayurveda.

In 2005 heeft Coen van der Kroon The Academy of Ayurvedic Studies (AAS) opgericht, als onderafdeling van The European Institute of Vedic Studies, Frankrijk (geleid door Atreya Smith). De AAS is in 2017 opgegaan in Delight Academy | Ayurveda, en die is in 2023 omgedoopt naar Ayurveda Academy The Netherlands. De academie biedt een deeltijd 4-jarige beroepsopleiding in Ayurveda op Bachelor niveau. Coen is momenteel programmadirecteur en maakt deel uit van de faculty van deze academie.

In de afgelopen 15 jaar heeft Coen van der Kroon tientallen artikelen over Ayurveda & Yoga geschreven voor diverse tijdschriften, een inleidend boek over Ayurveda, alsmede een 450 pagina's tellende correspondentiecursus over ayurvedische basisprincipes. Hij doet onderzoek en werkt aan een boek over ghee en aan een boek over Ayurveda en Yoga. Binnenkort komen meerdere boeken van hem uit, gekoppeld aan een uitgebreide online cursus ayurveda.

Van 1999 tot 2002 heeft Coen van der Kroon Ayurveda gestudeerd aan het Ayurvedic Institute bij Dr. Vasant Lad, in de VS en in India. Tijdens en na die periode liep hij enkele stages in India om meer praktijkervaring op te doen. Hij heeft ook gestudeerd bij gerenommeerde leraren op het gebied van Ayurveda en Yoga, zoals Dr. David Frawley, Dr. Sunil Joshi, Dr. Robert Svoboda, Dr. Vijith Sasidhar, Dr. Alaknanda Rao, en Vaidya Atreya Smith, die allen (gast)docenten zijn bij Delight Academy | Ayurveda.

Al sinds 2001 werkt Coen free lance voor Holisan, waar hij artikelen en productinformatie schrijft, onderzoek doet, en lezingen en cursussen geeft over specifieke ayurvedische onderwerpen.

Persoonlijke homepage: www.ayurvedicstudies.nl

Academy homepage: www.ayurvedanetherlands.com

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.