Beschrijving

Ayurveda voor de bescherming van slijmvliezen in neus, keel, en mondholte

De hele mond-, neus- en keelholte is een ingang het lichaam in. Alle eten en drinken, en alle ingeademde lucht gaat door deze ingang heen. Het lichaam probeert dit soepel te houden door een goede waterige vloeistof daarin aan te maken, zoals bijvoorbeeld speeksel. Je kunt dit hele gebied een handje helpen bij het op peil houden van hygiëne en effectiviteit. Ayurveda kent op dit gebied een heel palet aan mogelijke ondersteunings- en beschermingsmaatregelen. Voorbeelden daarvan zijn o.a.: het gebruik van tandpoeder, het toedienen van neusolie, gorgelen met bepaalde vloeistoffen, enzovoorts.

Bacteriën, virussen en andere mogelijke ‘indringers’

In Ayurveda wordt ervan uitgegaan dat ‘indringers’ alleen of vooral de kans krijgen om problemen te veroorzaken, als er een voedingsbodem is om zich in te nestelen. De toegang voor vele indringers is via de neus en de mond, hetgeen tevens een ‘zetel-gebied’ van Kapha Dosha is. Niet alleen is het van belang het algehele immuunsysteem te ondersteunen, maar ook juist dan ingangs-gebied van mond, keel en neus. In deze lezing wordt – conceptueel-biologisch-fysiologisch – uitgelegd hoe dit zetel-gebied van Kapha samenhangt met de voorgestelde behandelingen en remedies. Een deel van deze uitleg valt samen met wat in Ayurveda valt onder onderdelen van de dagelijkse ochtendroutine. Dat valt weer onder de zogenaamde Dinacharya, en ook daar zal in deze lezing introducerend op worden ingegaan.

Praktische tips en uitleg waarom

In deze lezing wordt ook ingegaan op de ayurvedische visie van het immuunsysteem, en met name die eerste beschermlinie in mond-, keel-, en neusholte wordt verder uitgewerkt. Hoe kan je slijmvliezen in deze gebieden, en wat dieper de longen in, goed ondersteunen en beschermen? Hoe kan je onevenwichtigheden in deze gebieden reinigen en verwijderen? En hoe kan je deze gebieden, na verzwakking door ziekte, weer versterken en revitaliseren? Er zijn meerdere, relatief eenvoudige methoden – waar Ayurveda al duizenden jaren mee werkt – die precies aansluiten bij wat er fysiologisch nodig is om dit hele KNO-gebied te versterken en zo schoon mogelijk te houden. Welke dat zijn, en wat de meerwaarde van ieder daarvan is, wordt in deze lezing uiteengezet. Daarna kun je er – meestal vrij direct – meteen zelf mee aan de slag.

 

Geaccrediteerd door de KTNO onder nr. (Aanvraag nog in behandeling)

Let op: Neem contact op met je eigen vakvereniging om onze lezing(en) te laten erkennen door de KTNO.

Docent: Coen van der Kroon
Prijs: € 15,-
Datum: Zaterdag 30 januari 2021
Tijden: 10:00 uur – 17:00 uur (indicatie)
Locatie: Naar keuze, via ZOOM

Coen van der Kroon AP

Wie is Coen van der Kroon?

Coen van der Kroon, in 1989 afgestudeerd in Griekse en Latijnse letterkunde, onderzocht als onderdeel van zijn studie de overeenkomsten en verschillen tussen de oude Griekse geneeskunde en de Indiase Ayurveda.

Na zijn studie verdiepte hij zich in tal van natuurgeneeskundige therapieen. Van 1999 tot 2002 studeerde hij Ayurveda aan het Ayurveda Institute van de befaamde Vasant Lad in de Verenigde Staten en India.

Coen van der Kroon heeft sinds 2001 een groot aantal artikelen over Ayurveda geschreven. Hij geeft les in ayurvedische kruidenleer en ayurvedisch koken en werkt momenteel aan een boek over ghee.