Ayurveda for Pregnancy care, postnatal care and breastfeeding

Docent: Vd. Alaknanda Rao

25.00

30 plaatsen beschikbaar

Start: 25 mei 2024 Van: 10:00 tot 17:00
×

Ayurveda for Pregnancy care, postnatal care and breastfeeding #1

25.00
Code: 25052024RAO Categorie: Tag: Taal:

Beschrijving

Ayurveda voor zwangerschap, postnataal en borstvoeding

Waar wordt in deze lezing op ingegaan?

Vd. Alaknanda Rao (BAMS Ayurveda arts, docent Ayurveda) gaat in deze lezing in op hoe je vanuit ayurvedisch perspectief een zwangerschap (pre en postnataal), inclusief postnatale zorg en zorg voor een goede borstvoeding, kunt ondersteunen en aanbieden.

In het programma zal aan de orde komen:

 • Introductie ayurvedische benadering van zwangerschapszorg, postnatale zorg en managen van borstvoeding
 • De basisprincipes van ayurveda en hoe deze van belang zijn bij het begrijpen van zwangerschapszorg in de meest brede zin
 • Zwangerschapszorg etc. vanuit westers en ayurvedisch perspectief: wat kunnen we van beiden leren?
 • Preventieve aandacht en zorg m.b.t. zwanger worden en de zwangerschapstijd goed voorbereiden
 • Aandacht voor en goed voorbereiden van postnatale periode, ook wat betreft het ondersteunen van borstvoeding
 • Vooral ook veel praktische tips en richtlijnen om goed ondersteund door deze perioden heen te bewegen (ofwel cliënten daarin te begeleiden)

Ayurvedische zorg en behandelingen bij zwangerschap en post-zwangerschap

Vd. Alaknanda Rao gaat in op welke Doshas (Vata, Pitta, Kapha) betrokken zijn bij zwangerschaps- en borstvoedingsprocessen. En hoe je deze kunt ondersteunen met voeding, leefstijl, supplementen. Maar ook welke oliën en ayurvedische behandelingen behulpzaam kunnen zijn. Tevens leer je een paar praktische yoga en pranayama toepassingen (milde en aangepaste therapeutische yoga) om een evenwichtige zwangerschap en post-zwangerschap te ondersteunen. Tijdens deze lezing worden veel praktische handvatten aangereikt waarmee je direct aan de slag kunt om cliënten optimaal te ondersteunen.

Praktische richtlijnen en tips

In de lezing zullen aan de orde komen:

Managen van de bevalling en postnatale (na de bevalling) periode

 • Voorbereiding van de vrouw op de bevalling
 • Inzicht in de verschillende stadia van de bevalling
 • Managen van de verschillende stadia van een normale bevalling (met minimale complicaties en maximaal comfort)
 • Omgaan met de pasgeboren baby
 • Zorgplan voor de postnatale periode

Zorg voor borstvoeding

 • Zorgplan voor tijdens de borstvoedingsperiode
 • Kwaliteiten van de moedermelk
 • Verbeteren van de kwaliteiten van borstvoeding
 • Voedingsmiddelen, kruiden en ‘behandel-plan voor het verbeteren van de borstvoeding

Ayurveda en goede zwangerschapszorg

De dag is erop gericht je te voorzien van een verdieping van je kennis op het gebied van de ayurvedische fysiologie en basisprincipes, met name wat betreft de anatomie en fysiologie van de vrouw en haar reproductieorganen alsmede haar borstvoedingssysteem. Het is belangrijk om goede ondersteuning te kunnen bieden aan koppels om een gezonde zwangerschap te realiseren, inclusief aandacht voor de omstandigheden voorafgaand aan conceptie. Vervolgens komen ook praktische richtlijnen voor tijdens en na de zwangerschap aan bod, inclusief hoe je borstvoeding kunt ondersteunen. Dit omvat informatie m.b.t. ayurvedische ‘reiniging’, het gebruik van kruiden, dieetadvies en rituele aspecten voor de aanstaande moeder (en ook voor de vader!). Je gaat naar huis met praktische tips wat betreft effectieve remedies en gedegen tips en aanwijzingen voor de inzet daarvan in jouw praktijk.

Ayurveda competenties: zwangerschap, postnataal, borstvoeding

De lezing is bedoeld om de kennis, vaardigheden en essentiële competenties van Ayurveda Practitioners op het veelzijdige gebied van zwangerschapszorg te verrijken. De nadruk ligt op het verbeteren van effectief ‘case management’ en toepassen van preventieve en adviserende, praktische richtlijnen en tips. Dit omvat uiteenlopende aspecten, zoals vruchtbaarheidszorg, prenatale en postnatale zorg, ondersteuning bij borstvoeding, en nog meer. De lezing heeft als doel meer inzicht te te geven en praktische tools aan te reiken om de gezondheid en het welzijn van vrouwen voor, gedurende en volgend op de zwangerschap, te bevorderen en te ondersteunen.

Wat je zult meenemen uit deze lezing:

 • Inzicht in de rode lijnen en praktische handvatten voor effectieve behandelingen en remedies
 • Een duidelijke en compacte lijst van tips en richtlijnen qua voeding en dieet, die helpen bij een goede zwangerschapszorg, en bij het ondersteunen van borstvoeding
 • Idem voor een duidelijke en compacte lijst van massage-, yoga- en overige gerelateerde praktijken
 • Idem voor een aantal gerichte en praktische remedies (kruiden, voeding) en preparaten
 • Inzicht in wanneer je dit alles algemeen en voorbereidend kunt inzetten, maar ook wanneer je rekening moet houden met een al bestaande problematische/pathologische situatie en wat dan te doen, inclusief ‘doorverwijzen naar’ een specialist, indien dat nodig of gewenst is.

Nog wat meer ayurvedische achtergrond:

Managen van zwangerschap met Ayurveda: Ayurveda biedt een diepgaande verkenning van de oorsprong, het bestaan en de evolutie van het menselijk leven, met speciale nadruk op de diverse factoren die van invloed zijn op het leven in de baarmoeder. Daarbij wordt de focus gelegd op het begrijpen van hoe anatomische en functionele aandoeningen in het toekomstige leven kunnen worden beheerst door inzicht te krijgen in de oorsprong van de organen tijdens de intra-baarmoeder ontwikkeling.

Daarbij spelen o.a. de volgende punten in oorspronkelijke en authentieke Ayurveda een rol:

 • Managen van iedere maand van de zwangerschap met kruiden, dieet, yoga enz.
 • Voorwaarden voor de vorming en evolutie van de Garbha (embryo of foetus)
 • Rol van vijf basiselementen in de ontwikkeling van de Garbha
 • Beste voeding ter ondersteuning van de Garbha

Praktische informatie

Voor wie: Een informerend en educatief – klinisch gericht – seminar voor de Ayurveda Practitioner en andere therapeuten, alsmede voor gevorderde Ayurveda studenten.

Voor behandelaars die geïnteresseerd zijn in het geven van advies op het gebied van zwangerschapszorg en borstvoedingsondersteuning.

Vd. Alaknanda Rao, Ayurvedisch arts (BAMS), geboren, getogen en gekwalificeerd in India, maar al 20 jaar praktiserend als Ayurveda Practitioner en docent in Europa, zal een diepgaand overzicht geven van Ayurveda en zwangerschap, bevalling en borstvoeding: voeding, levensstijl, kruiden en therapieën ter behandeling van de gepresenteerde aspecten.

Taal: Engels

Geaccrediteerd door de KTNO onder nr. K13151 (2 ECTS) (VBAG/BATC/LNVG)

Let op: Neem contact op met je eigen vakvereniging om onze lezing(en) te laten erkennen door de KTNO

Gecertificeerd op basis van door SNRO vastgesteld HBO – Bachelors niveau voor EC bepaling.

Datum: Zaterdag 25 mei 2024
Docent: Vd. Alaknanda Rao
Prijs: €25,-
Tijden: 10:00 uur – 17:00 uur (indicatie)
Locatie: Holisan, Lelystad

Vd. Alaknanda Rao

Wie is Vd. Alakananda Rao?
Alaknanda Rao is Ayurvedisch arts met een kliniek in India
Ze heeft een eigen praktijk in Amstelveen en is docent aan de Academy of Ayurvedic Studies, Amsterdam en Loenen. Ze heeft veel praktische ervaring met alle leeftijdsgroepen en speciale ervaring met vrouwenklachten/ problemen met kinderen.

Opleiding

Alaknanda Rao heeft een Bachelor of Ayurveda, Medicine and Surgery (B.A.M.S.), behaald aan de Puna Universiteit, India.
Ze is in het bezit van een Post- B.A.M.S. diploma in de Ayurvedische Voedingsleer aan de T.M.V. Universiteit, Puna, India.
Naast de formele universitaire opleiding heeft zij, voor informeel onderricht en ervaring, met vele bekende Vaidyas (Ayurvedisch geneeskundigen) gewerkt.

Ervaring

Alaknanda Rao heeft een uitgebreide klinische ervaring van meer dan 30 jaar door haar werkzaamheden (zowel in India als in Europa). Het geven van onderricht en het bekend maken van de Ayurveda is een persoonlijke passie van haar. Ze heeft een lange onderwijs-ervaring (meer dan 21 jaar) in verschillende gebieden van de Ayurveda.
Gedurende haar loopbaan heeft Alaknanda Rao met alle leeftijdsgroepen gewerkt, van pasgeboren baby’s tot mensen van hoge leeftijd. Ze geeft adviezen en behandelingen bij alle soorten klachten van zowel fysieke als psychologische aard. In het bijzonder heeft zij ervaring met vrouwenklachten en kinderproblemen.
Enige van haar belangrijkste werkgebieden zijn: voeding, polsdiagnose, chronische en auto-immuunziekten, gewrichtsproblemen, Pancha Karma en andere ontgiftingsmethoden, onvruchtbaarheid, hormoonproblemen, huid- en haarklachten, therapeutische massage, Ayuryoga, etc. Zie ook ayurveda-panini.com voor meer informatie.

This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.