Beschrijving

Ayurveda (als aanvulling) voor jouw praktijk
Ayurveda – Basisbeginselen – Deel 1

Vanaf 14 maart – vanuit huis, in je eigen tijd en tempo

De onderwerpen van deze eerste lesmodule:

“Ayurveda voor jouw patiënten”

1. de basisbeginselen van ayurveda: de drie doshas
2. ayurveda als gezondheidsmodel en preventieve zorg
3. ayurvedische constitutie: de dosha-typen
4. ayurvedische voeding, spijsvertering en microbioom
5. ayurvedische leefstijl, seizoenen en chronobiologie
6. ayurvedische huidverzorging en massage

Een nieuw cursustraject voor (niet-Ayurveda of beginnende Ayurveda) therapeuten en practitioners op het gebied van gezondheid en welzijn:

Een online en interactief cursustraject om adequaat en snel de basisbeginselen van Ayurveda te leren kennen. Deze cursus is ontworpen en wordt onderwezen door Coen van der Kroon. Je kunt op ieder gewenst moment instappen.

Lesmodules in deze basiscursus (instap-leerlijn-traject):

 • Ayurveda – Basisbeginselen – Deel 1
 • Ayurveda – Basisbeginselen – Deel 2

Waarom is dit een instap-leerlijn-traject?

Holisan vraagt voor deelname aan haar lezingen en workshops een bepaald niveau aan basiskennis, om te voorkomen dat in de lezingen teveel aandacht gaat naar basisvragen en er daardoor minder tijd overblijft voor het onderwerp zelf. Deze leerlijn geeft om adequate wijze de mogelijkheid om op korte termijn, en in je eigen tempo en tijd, een aantal Ayurveda basisbeginselen te leren. En tevens alvast een kleine introductie te krijgen wat betreft de producten die door Holisan aangeboden worden, en hoe die op een meer ayurvedisch verantwoorde wijze te gaan inzetten voor jouw cliënten, in jouw praktijk.

Doel van deze basiscursus in twee delen

Naast het leren van een aantal Ayurvedische basisbeginselen in een notendop, is het doel van deze basiscursus in twee delen:
• het voldoende kennis opdoen om mee te kunnen doen aan andere basis- en gevorderde Holisan lezingen en seminars over specifieke onderwerpen (aandoeningen, behandelmethoden, etcetera)
• het ‘beginners’ op ayurveda gebied kennis laten maken met basisbeginselen in Ayurveda, met daaraan verbonden – ter introductie – bepaalde toegankelijke Holisan producten

“Een basiscursus in twee delen over Ayurveda als oud systeem van wijsheid én moderne engineering-wetenschap van onze fysiologie.”

Wat komt er aan bod?

Een heel aantal belangrijke onderwerpen komen in deze twee compacte lesmodules van deze basiscursus aan bod. Van basisprincipes, tot voeding en leefstijl, constitutie, eenvoudige remedies, en introducerende inzichten in meer complexe remedies en behandelingen. Deze basiscursus zet de deur naar meer Ayurveda kennis open op een manier die behapbaar en toegankelijk is. Voor meer Ayurveda op een westerse en moderne manier, afgestemd op dat wat jij als therapeut kan inzetten en integreren.

“Wil jij meer leren over hoe Ayurveda aankijkt tegen ons body-mind systeem? Dan is deze heldere en moderne basiscursus in 2 delen wat voor jou: je leert de basisprincipes van Ayurveda kennen op een inzichtelijke en toepasbare manier.”

Daarna meedoen aan andere Holisan lezingen

Na het succesvol volbrengen van de gehele leerlijn (d.w.z. het met goed gevolg afleggen van de twee lesmodules Ayurveda – Basisbeginselen 1 & 2), kun je meedoen aan alle gevorderde, klinische gerichte, Ayurveda lezingen en seminars (specifieke pathologieën, remedies en behandelingen in de praktijk). Deze lezingen en seminars worden gegeven door Ayurveda experts, waaronder zowel Ayurvedische vaidyas (met BAMS titel) als Ayurveda practitioners/therapeuten, met veel kennis en ervaring op dit gebied.

Hoe worden de lesmodules aangeboden:

 • Via een online platvorm met een LMS (‘learning management system’: een geautomatiseerd leersysteem)
 • Je kunt op ieder gewenst moment instappen
 • Je kunt zelf bepalen wanneer je de lessen bekijkt en de bijbehorende toetsjes doet
 • Je hebt maximaal 2 maanden de tijd per lesmodule (dus dat is 2 maal 2 maanden in totaal), maar je mag het ook sneller doen natuurlijk
 • Je kunt na het succesvol afronden van de twee lesmodules inschrijven voor en meedoen aan alle andere, gevorderde, klinische lezingen en seminars bij Holisan

Iedere lesmodule bestaat uit:

 • Cursus-leesmateriaal (beide lesmodules komen met een PDF met lesmateriaal: de cursusklapper)
 • 6 Video lessen van ongeveer een uur, met Coen van der Kroon als docent-spreker
 • 6 Quizzes van 10-15 vragen (bij iedere video les een quizz en vragen tussendoor)
 • Doe-het-zelf opdrachtjes voor thuis, of in je praktijk
 • Introductie-momenten wat betreft bepaalde remedies en producten
 • Een eindtoets van 25 vragen > deze toets moet met een voldoende worden afgerond om de cursus af te kunnen ronden

Kosten per lesmodule:

 • € 49,95 –  en dat is inclusief:
 • Syllabus in PDF, te downloaden via LMS, zie hieronder
 • Learning Management System deelname: online leerplatform met informatie, videolessen en toetsen: maximaal 2 maanden toegang, binnen welke termijn de lesmodule afgerond dient te zijn
 • Online PDF certificaat bij succesvol afronden

Deze cursus is ontworpen en wordt onderwezen door Coen van der Kroon. Hij geeft al jarenlang cursussen en lezingen bij Holisan, en is tevens oprichter en programma-directeur van een op HBO Bachelor geaccrediteerde beroepsopleiding Ayurveda met internationale bekendheid. Coen van der Kroon is in staat op een moderne, levendige en aansprekende manier de basisbeginselen van Ayurveda over te brengen. Hij legt de klassieke Ayurveda wetenschap op zo’n manier uit, dat je er – als therapeut (ook uit andere werkgebieden dan Ayurveda) – meteen mee aan de slag kunt. Ayurveda (onderdeel van Traditional Indian Medicine, TIM, vergelijkbaar met TCM) is universeel toepasbaar en inzetbaar. Een goede vertaalslag is nodig om van de rijkdom van deze wetenshap gebruik te kunnen maken. Deze basiscursus in 2 delen voorziet daarin.

Optioneel bij deze lesmodules zijn:

 • Live momenten om vragen te stellen (online, soms op locatie, ingeval van ‘terugkomdag’, zie aldaar)
 • Vragen-sessie met een van de docenten betrokken bij deze basiscursus
 • Aanbevolen boeken en literatuur
 • Holisan Ayurveda ‘introductie-pakket’: een set aan Holisan producten zoals besproken in de betreffende lesmodule voor een aantrekkelijke prijs

Aan deze optionele mogelijkheden zijn extra kosten verbonden
Meer informatie over deze optionele, extra opties krijg je na aanmelding, als onderdeel van het lespakket.

De onderwerpen van Ayurveda – Basisbeginselen – Deel 2 (zie aldaar):

Ayurveda – Basisbeginselen – Deel 2
“Ayurveda middelen voor jouw patiënten”

1. de basisbeginselen van ayurveda: de zeven dhatus (lichaamsweefsels)
2. de basisbeginselen van ayurveda: de 16 srotamsi (fysiologische systemen in het lichaam)
3. ayurvedische farmacologie en fytotherapie
4. ayurvedische ziekteleer: een dynamisch systeem
5. ayurveda en holistische behandeling & bio-engineering
6. de rol van ayurvedische kruiden en remedies


Ervaringen van mensen die Deel 1 afgerond hebben:

Deze cursus Ayurveda Basiskennis 1 is zeer interessant en omvat heel veel, ook al praktische en toepasbare, informatie. Voor iedereen die meer over Ayurveda en de zienswijze erachter wil weten.

De basiscursus Ayurveda 1 heeft volledig aan mijn verwachtingen voldaan. Het leren van nieuwe woorden, termen, kruiden en subdosha’s vind ik leuk en een uitdaging. Ik vind het inspirerend om met Ayurveda verder te gaan en het zeker in te passen in mijn dagelijks leven om zo gezond mogelijk ouder te worden.
Annet de Jonge

Fijne cursus. Alles wordt duidelijk en rustig uitgelegd. Fijn lestempo en het grote voordeel:je kunt het in eigen tijd doen.
Zeker een aanrader!
Na Basiscursus 1 ga ik dan ook zeker door met Basiscursus 2.

Deze cursus beveel ik iedereen van harte aan. Het is goed en geordend geschreven, met een heldere structuur en overzicht. Als je enigszins interesse in ayurveda hebt geeft je dit een goede en stevige ‘houvast’ om er iets méér mee te doen. Ik ben fan ! Met een hartelijke groet van Mevr. Tieneke Scholtens van www.dekurkumaspecialist.nl én www.degeneeskrachtigekeuken.nl

 

Coen van der Kroon AP

Wie is Coen van der Kroon?

Coen van der Kroon, in 1989 afgestudeerd in Griekse en Latijnse letterkunde, onderzocht als onderdeel van zijn studie de overeenkomsten en verschillen tussen de oude Griekse geneeskunde en de Indiase Ayurveda.

Na zijn studie verdiepte hij zich in tal van natuurgeneeskundige therapieen. Van 1999 tot 2002 studeerde hij Ayurveda aan het Ayurveda Institute van de befaamde Vasant Lad in de Verenigde Staten en India.

Coen van der Kroon heeft sinds 2001 een groot aantal artikelen over Ayurveda geschreven. Hij geeft les in ayurvedische kruidenleer en ayurvedisch koken en werkt momenteel aan een boek over ghee.